Почивни дни и официални празници през 2017 г.

Когато официалните празници (без Великденските), съвпадат със събота или неделя, един или два работни дни след тях ще са неприсъствени. Това потвърди на второ четене парламентарната комисия по труда и социалната политика днес (14 декември 2017 г.)

Според единствената приета корекция Министерският съвет ще има право да обявява еднократно и други дни за неприсъствени, когато става въпрос за националнозначими събития и за оказване на признателност.


Вижте официалните празници през 2017 година:

1 януари 2017 – Нова година.

3 март – Ден на Освобождението на България от османско робство.

16 април – Великден – християнската религия отбелязва Възкресение Христово.

1 май – Ден на труда и на международната работническа солидарност.

6 май – Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия.

24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

6 септември – Съединението на България.

22 септември – Ден на независимостта на България.

24, 25, 26 декември – Коледа.


ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПОЧИВНИ ДНИ 

2 януари 2017 - почивен ден 

8 май 2017 - почивен ден


Първият извънреден почивен понеделник ще е още на 2 януари 2017 г.

Промяната в Кодекса на труда бе предложена от социалния министър в оставка Зорница Русинова заради бизнеса, който от години се оплаква от т.нар. дълги уикенди заради сливането на празниците.

За официалните празници вече ще се почива само на съответната дата, ако се падат в работен ден, и един ден извънредно в понеделник, ако се падат през уикенда.

Това дава по 3 почивни дни допълнително всяка година.

Иначе досега практиката показвала, че разместването на почивните дни имат по-скоро негативни последствия, защото се нарушавала комуникацията в реално време между бизнеса, институциите и партньорите в чужбина, защото почивните дни по календар се разминават в различните държави. Освен това се нарушавала работата на финансовите институции и се забавяли плащанията.

Скачали и разходите за заплати в сферите, в които трябва да се осигури непрекъснатост на трудовия процес, като транспорт, здравеопазване, търговия, което пък водело до оскъпяване на продукцията.

Отработването в събота водело и до по-слаба ефективност и производителност на работниците заради преумора от натрупаната дълга работна седмица.

Дори и да няма вече дълги уикенди, пак се очертават повече почивни дни за работещите и догодина, защото календарът ще работи в полза на служителите.

Ще го усетим още в началото на годината, когато след официалния неделен 1 януари, ще добавим към почивката понеделник 2 януари. И то без да го отработваме.

Бонус почивен понеделник ще получим и на 8 май, тъй като Гергьовден догодина ще празнуваме в събота.

През май се очертават още две ваканции - тридневна около 1 май и еднодневна на 24 май.

Единствената четиридневна почивка ще е от 14 до 17 април около великденските празници.


Източник - dnes.bg

Почивни дни и официални празници през 2016 г.